vineri, 25 februarie 2011

Stiati ca...

Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie:"Made in  Resita -  Romania ". 
Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in  Romania de inginerul Gheorghe Panculescu. Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din  Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal. In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul de livrare era de aproape cinci ani.

   Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel* 
Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe  Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane.
   Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii  ferate.
   In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a  fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea  inventiei romanesti.
   Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru, i-a vorbit gazdei  despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la  Paris, pentru Expozitia universala din 1889.
   Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de  Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice  confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta  lucrarea. Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri  avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.

   Cunoscut in Franta, anonim in Romania * 
 Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si  Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit  episod.  A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este  aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii.  Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu  intitulat  Communication sur les travaux de la tour de 300 m, datat 1887, in care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti- Predeal. Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in  Franta decit in  tara unde s-a nascut. Doar la insistentele profesorului Stanescu, o scoala generala din Valenii de Munte poarta de la inceputul anului 2010 numele inginerului Panculescu.

    Resita
   Repere de ordin geografic, administrativ si istoric oras situat in depresiunea  Resita , pe malurile raului Barzava. Cai de
acces / feroviare / - Caransebes (43 km),  Timisoara (98 km); /rutiere /- Caransebes (41 km), Timisoara (105 km) 95471 locuitori (1995).  *Istoric* vechi traditii industria le (sec.. XVIII - primele  furnale si prima locomotiva cu aburi);